A Horizon Europe pályázati template

A Horizon Europe pályázati template megjelenését fokozott érdeklődéssel várjuk kutatásmenedzser kollégákkal Európa-szerte, elsősorban a keretprogram 2. pillérébe tartozó konzorciumi pályázatokét. A 2. pillérbe tartoznak azok a pályázatok, amelyek az Európai Bizottság által előre meghatározott társadalmi kihívások kezeléséhez várják konzorciumok innovatív ötleteit. A pályázatok tématerületi klaszterekben jelennek meg, 6 ilyen klaszter lesz, például a Health vagy a Digital, Industry and Space, a klaszterek listája itt található.

A második pilléres pályázatok, amelyek a keretprogram összköltségvetéséből a legnagyobb arányban részesednek, speciális, policy-orientált pályázatok, sablonjuk is speciális, jóval több egy adminisztratív dokumentumnál. A pályázat három pillérének csak egy része a kutatási terv és módszertan, a másik kettő, a pályázat megvalósítására alkalmas munkaterv és a pályázat akadémián túlmutató hatásának elérése a kutatási tervvel azonos súllyal szerepel az értékelésben. Nem elég tehát a kutatási ötlet kiválósága ahhoz, hogy a pályázat a nyerő ligában játsszon, mindhárom értékelési szempont szerint kiválóan kell teljesítenie. Ehhez jelentős iránymutatást ad a template, részletesen meghatározza mindhárom pillér tartalmi elemeit és megmutatja (néhol csak sejteti) az Európai Bizottság elvárásait.

Érthető tehát a template-et övező felfokozott kíváncsiság. Hivatalos dokumentumunk még nincsen, jelenleg egy draft változat ismerhető, amely a Horizon Europe keretprogram számos anyagával együtt a Science|Business portál közvetítése révén jutott el a nagyközönséghez.

A Horizon Europe keretprogram a Bizottság saját értékelése szerint “evolution, not revolution”, nekem mégis úgy tűnik, hogy ez a draft pályázati sablon igazán merész lépéseket tesz. Íme, egy – szubjektív – lista a legérdekesebb változásokról:

 • a keretprogram előkészítése során a Bizottság minden lehető fórumon hangsúlyozta, hogy a kutatásetikai önvizsgálat ne csak egy checklist legyen, hanem a kutatás designjának egészét átható alapvető kérdés. Ennek megfelelően az Ethics self-assessment narratív része átkerült a template első “A” részébe és sokkal célratörőbb szerkezetet kapott. A kutatásetikai elvárásoknak, azt hiszem, érdemes lesz később külön blogposztot szánni, számos izgalmas fejlemény várható.
 • a pályázat terjedelmét az eddigi 50, illetve 70 oldal helyett várhatóan 45 oldalban maximálják, az egyes pályázatrészek esetében irányadó oldalszámokat is találunk
 • az Objectives és Ambition tartalom egy részben – végre! Számos fókuszt tévesztett Ambition szekciót láttam H2020-pályázatokban, részben a bizonytalanság miatt, hogy lehet fölösleges ismétlések nélkül hangsúlyozni a koncepció innovatív természetét.
 • Remek az SSH-integráció, a Responsible Research and Innovation (különösen a gender aspektusok és az Open Science) megjelenése mint a kutatási design egészét átható követelmény, ezt a trendet tükrözi az is, hogy a FAIR-elveknek megfelelő adatmenedzsment az Impact pillérből átkerül az Excellence (Tudományos kiválóság) tartalomba.
 • Gender Equality Plan mint intézményi követelmény – érdekes és fontos elvárás. Mit jelent majd ez a gyakorlatban? Vajon SME-k, cégek, NGO-k esetében is kritérium lesz?
 • Impact pathways és Impact Canvas – a szerkezeti egyértelműsítés mellett itt komoly szemléletbeli változást és új elvárásokat is látok
 • egyenes következményeként annak, hogy a Bizottság a H2020-programban megszokottnál nagyobb hangsúlyt helyez az eredmények hasznosítására, a “Measures to maximize impact” exploitation része jóval fókuszáltabb és gyakorlatiasabb
 • az “Implementation” részből kikerült a Management structure mint kötelező elem. Míg ez áramvonalasítja a pályázatot, ami pozitívum, egyben azt is jelenti, hogy a koordinátorra még nagyobb felelősség hárul, hogy már a pályázatírás fázisában tisztázza a partnerekkel az alapvető irányítási struktúrákat, szervezeteket és hatásköröket és ne hagyja ezt a konzorciumi szerződés előkészítésének pár hónapjára

A draft template egyelőre munkaanyag és számos ponton módosulhat. Amennyiben ezek az irányok maradnak, azt gondolom, hogy a Bizottságnak sikerült egy progresszív dokumentumot alkotnia, amelyik világosan, érthetően tükrözi az elvárásokat és érdemben reflektál az európai kutatási szféra legfrissebb trendjeire. A haladással együtt azonban fontos az is, hogy a követemények teljesíthetőek legyenek, a template különösen az Impact elérése kapcsán hoz be olyan új módszereket, amelyek nemcsak az EU-13, de az EU-15 régióbeli intézmények nagy részében sem tartoznak a bevett kutatási gyakorlathoz.

Március 8-án 11 órakor az EARMA Policy Digital Sessions keretében a pályázati template várható irányairól és az intézményi felkészülésről beszélgetünk az Európai Bizottság DG RTD Common Implementation Centre képviselőjével és két kollégámmal, a University College Dublin és a Technical University of Denmark kutatásmenedzsereivel.

218 comments on “A Horizon Europe pályázati template”

 1. Nutritional Products International Reply

  By way of introduction, I am Mark Schaefer, and I represent Nutritional Products International. We serve both international and domestic manufacturers who are seeking to gain more distribution within the United States. Your brand recently caught my attention, so I am contacting you today to discuss the possibility of expanding your national distribution reach.We provide expertise in all areas of distribution, and our offerings include the following: Turnkey/One-stop solution, Active accounts with major U.S. distributors and retailers, Our executive team held executive positions with Walmart and Amazon, Our proven sales force has public relations, branding, and marketing all under one roof, We focus on both new and existing product lines, Warehousing and logistics. Our company has a proven history of initiating accounts and placing orders with major distribution outlets. Our history allows us to have intimate and unique relationships with key buyers across the United States, thus giving your brand a fast track to market in a professional manner. Please contact me directly so that we can discuss your brand further. Kind Regards, Mark Schaefer, marks@nutricompany.com, VP of Business Development, Nutritional Products International, 101 Plaza Real S, Ste #224, Boca Raton, FL 33432, Office: 561-544-0719

 2. Maybelle Reply

  Your mode of telling all in this piece of writing is genuinely pleasant, all
  be capable of without difficulty understand it, Thanks a lot.

 3. 우리카지노 Reply

  https://main7.net/woori/
  Hello there! This post couldn’t be written any better! Reading through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I am going to send this post to him. Pretty sure he’ll have a great read. Many thanks for sharing!

 4. Gabrielle Reply

  hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked up
  anything new from right here. I did however expertise some technical issues using
  this website, since I experienced to reload the web site lots
  of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK?

  Not that I’m complaining, but slow loading instances times will
  sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing
  with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot
  more of your respective interesting content.

  Ensure that you update this again soon.

 5. wardel Reply

  Price: Free, Size: 5.8 Mb

  VnTool MP3 and WMA Converter is a powerful and easy-to-use tool designed to help you create professional and high-quality audio tracks on CD’s, MP3 and WMA files. You can take advantage of the powerful presets, favorite and nodal Directories settings. Along with other important settings, also you can modify the progress bar, slider, convert RAW (.rar) and split big files, pause https://maps.google.la/url?q=https://azinsindows.weebly.com

  6add127376 wardel

 6. devejarr Reply

  View photo details on the Web, email, print, or save to your device.
  The user-friendly interface allows you to change settings like rotation, deskew and compression.

  This application is provided by the University of Florida.

  The University of Florida has applied for a U.S. patent for PicTwiddle and uses the trademark “PicTwiddle” on the user interface and on the program.

  PicTwiddle photo twiddler

  PhotoTrail https://izircieli.weebly.com

  6add127376 devejarr

 7. wildsare Reply

  # frozen_string_literal: true

  # rubocop:disable Layout/LineLength
  class Wukong::Extensions::Helpers::ActiveEventHandler
  def to_path(record_notification)
  “record:#{record_notification.event}”
  end

  # rubocop:enable Layout/LineLength
  end

  # rubocop:disable Layout/LineLength
  class Wukong::Extensions:: https://bitwurzteachdoi.weebly.com

  6add127376 wildsare

 8. pryjail Reply

  How to use Dr. No: 5 songs to get you started
  Now that you’ve got all this nifty software installed, let’s see what it is capable of. Since you’re probably thinking about the chords and synth parts you’ve got so far, you should know that the plugin makes this really easy to develop.
  The MIDI Start, Stop, Loop, and Hold buttons allow you to easily control the software. With these, you’ll be able to create live and playalong https://viacerreres.weebly.com

  6add127376 pryjail

 9. ologerv Reply

  .

  Cabinet Business IconsThe Cabinet Business Icons represent different professions and represent a wide range of roles, from a product representative salesperson to a service orientated company and even an IT entrepreneur.
  The icons come in several resolutions: from 16×16 with no gradients, through to 48×256 and 64×192. They include subtle colors, distinct surface designs and include normal, disabled and highlighted versions.
  This icon collection is perfect for placing images of professional job seekers https://sujuture.weebly.com

  6add127376 ologerv

 10. jamecarr Reply

  VistaCodecs32Bit – JIT-based Codecs Codec Pack for Windows Vista The JIT-based Codecs Package includes the same codecs QuickTime Codecs that were included in the V1.1.3 release of the Vista Codecs pack.
  New Features:

  Video/Image decoding updates: ASPen, BsltwX, Divx4, FlvH264, Y4PC, Westune
  Video/Image encoding updates: A https://ramrerenic.weebly.com

  6add127376 jamecarr

 11. karlnola Reply

  On top of that, it does not bother with features that most users will never use. It saves and records time only, so you don’t need to learn to send a copy of it to customers.

  Rock Steady Poker
  With this poker, you can rock up at the table to try your hand with RKSIP. For this purpose, the blocky game can be made into a virtual reality video game that is convincingly easy to play.
  Features
  Once https://serphacogolf.weebly.com

  6add127376 karlnola

 12. milwhy Reply

  As a matter of fact, it is a piece of software that excels in doing just that.

  Key Features:

  In the app, you can find all the import and export options. With the “Import files” tab, you have the choice between selecting multiple Microsoft Tag files or importing individual files.

  The “Export to…” tab, instead, has the capacity of opening various formats, including JPG, PNG, BMP, TIFF, https://rautachurchlig.weebly.com

  6add127376 milwhy

 13. ellhayw Reply

  For its price, it’s hard to pick a better product that would also perform the job as well – and at this point, the two software developers, the team of experts that built it and you, the user, should keep that in mind.

  I’m attempting to figure out Evernote and have tried using my phone as a calendar with Evernote but I seem to be missing the various ‘date and times’ sections. What should I use then https://rchecgyousaleab.weebly.com

  6add127376 ellhayw

 14. opeljes Reply

  IPeek supports also IPv6 support and supports its solution including lowest and highest addresses.
  ip tool such as curl, binwalk and smbdump are used along with python and regular expressions to find and manipulate IPv6 addresses.

  How to install

  Any of below installation methods can be used(in this video I used pip install):

  pip install ip_peek

  or

  pip install ip_peek[anypy]

  And https://ewemadout.weebly.com

  6add127376 opeljes

 15. olanherd Reply

  That’s not a problem if you want to work with Kinect though…
  If you want to export Kinect Skeletons to a text file, which saves you the hassle of manual conversion…

  Downloads

  The downloads below work with Kinect v1, v1.5 and v2

  SkeletonReader

  SkeletonReader 2.0.0.0

  SkeletonReader is a dll that can read Kinect Skeletons. It has support for https://lerspenkingving.weebly.com

  6add127376 olanherd

 16. whytshlo Reply

  It works well on newer Windows platform and doesn’t demand loads of resources. However, it doesn’t provide any additional power options, can’t put your computer to standby, and doesn’t really display the countdown timer inside the application so you can use it at any time.
  Express Your Agreement
  New PC owners must give the installation process a try and specify their agreement. As well as the software license information. Click on the checkbox button to accept the End User License Agreement.
  You are allowed http://www.speedstacks.com/store/products/page.php?url=https://lethindiasver.weebly.com

  6add127376 whytshlo

 17. attrwago Reply

  It is even suited to be integrated into the ‘right click’ menu in Windows, making it a perfect time saver for when you need to access a document. It is also available as a portable application, so you can carry it with you wherever you go, having full access to your documents.
  Curator supports many document types, including support for DOC, DOCX, RTF, ODT, PPT, PPTX and PDF. Additional supporting extensions can be used, depending on https://vimouvisro.weebly.com

  6add127376 attrwago

 18. ellakar Reply

  In fact, this most economical of applications can boost your Windows PC’s performance and let you run applications without experiencing crash or black screen.
  It is worth mentioning that the main reason for using this program is to clean the registry keys that remain on your machine after you removed so-called orphan applications.
  The author of the product is so confident that this software can boost your PC’s performance that he keeps the software capable of automatic registry cleanup sessions.
  So, you can easily use this program to keep your system as clean as it was installed upon purchase.

  Highlight:

  Compatible with Windows 2000-Windows 10 http://svetosklad.ru/bitrix/redirect.php?event1=&event2=&event3=&goto=https://houchidanpea.weebly.com

  6add127376 ellakar

 19. fortpeb Reply

  Sysmon is an advanced Windows event logging utility. It provides a modular architecture for capturing Windows system events. These events are logged at the file system, registry, and in another form. The logging mechanism is the Event Tracing for Windows library.
  Windows events include: file system changes, registry changes, such as parameter changes or changes in assembly identity, changes in user accounts or users, changes in memory, and uncatchable events.
  Sysmon provides a daemon service for Windows systems http://www.addtoinc.com/?URL=https://vilsinistcolt.weebly.com

  6add127376 fortpeb

 20. kalney Reply

  You can find an example patch of a JX-3P using this plugin on my archive.

  I’m not a programmer, and it was my first time working with standalone VST plugins. Therefore, any error prone production is the programmer’s responsibility.

  Download (Win)

  Plugins from Band-in-a-Box® 2020-2020 (Programmers & Fans) are for use on an unlimited number of computers and platforms that are registered with Band-in- https://heartbatenibb.weebly.com

  6add127376 kalney

 21. yazmbre Reply
 22. kalbert Reply
 23. brimad Reply

  provided under the Help menu, version 5.5 should also work.
  ■ Windows XP or higher (XP x32 or x64). (DOS version compatibility works only on Windows 2000. View PPA Code only supports MS Windows 2000 and Windows XP 32bit)
  You can run this free utility in Dosbox under DOS, Linux / Winware, Windows 98 / 2000 & other Windows versions.
  Download:……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. https://wakelet.com/wake/_GsCjH5PjcpLV0q73uj2- 8cee70152a brimad

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *